Som WIN WIN awards juryordförande är jag superglad och förväntansfull inför 2022 års tema. Vi är idag medvetna om matens stora miljöpåverkan. En megatrend är att öka den blå maten. Men är den och kan vi göra den hållbar?
Så här summerade vi i juryn motiveringen för temat:
Matproduktionen i världen står idag för drygt en fjärdedel av alla växthusgaser och är den primära orsaken till förlust av biologisk mångfald, avskogning och hotade fiskbestånd. Produktionen av rött kött utgör ett stort problem och måste minska.
FN förutspår att den globala matproduktionen behöver öka med 70 procent till år 2050. Dessutom kommer stigande inkomster och ändrade matvanor leda till större efterfrågan på näringsriktig mat.
För att lösa framtidens matförsörjning behöver vi ta itu med de möjligheter – och utmaningar – som blå och gröna livsmedel ger.
Akvakultur, alltså odling av vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor, kräftdjur och alger, är enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO nödvändig för att klara att tillgodose näringsbehovet hos världens snabbt växande befolkning. Akvakultur ökar redan snabbt, och uppskattningsvis tre miljarder människor får idag minst 20 procent av sina nödvändiga näringsämnen från sjömat. Jämfört med till exempel rött kött har sjömat oftast stora fördelar ifråga om såväl hälsa som miljö.
FAO:s strategiska plan för 2022-2031 har som ambition att stödja tillväxten inom global akvakultur med 35-40 % till 2030.
Men dagens odling av fisk och skaldjur är långt ifrån absolut hållbar, och problem som övergödning och markförstöring behöver åtgärdas. Många av produktionsmetoderna inom akvakultur är fortfarande under utveckling, och därför finns stora möjligheter att påverka sektorn mot mer hållbara akvatiska produktionssystem.
Innovativa sjömatsprodukter, mer hållbara foder och odlingsmetoder är några exempel på områden där juryn för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award ser möjliga pristagare.
Men vi letar efter fler!
Nu har du möjligheten att nominera en person eller organisation vars initiation inom akvakultur kan bidra till ökad effektivitet och hållbarhet, och därigenom också till något eller flera av FN:s globala mål.
Den eller de som nomineras ska ha skapat förändring till inspiration för andra, och visat vad som är såväl nödvändigt, som möjligt att göra.
Varmt välkommen med din nominering!
Läs mer och nominera senast 16 januari 2022.