Läs om året som gått, 10 år i Win win awards jury, industriell symbios och att ”cirkulera” energi.
Nyheter
Mina tankar om året 2023
När jag tittar tillbaka på de tidigare åren jag har summerat har jag flera år i rad skrivit att det varit ett märkligt år. Jag frågar mig, ska jag börja se pandemier, värmerekord, översvämningar, inflation och oroligheter som det nya normala? 2023 var det varmaste året vi haft hittills. Stockholm resilience center uppdaterade sin analys av de planetära gränserna vi behöver hålla oss inom. Vi överstiger nu sex stycken planetära gränser; förlust av biologisk biodiversitet, klimatförändringar, kväve- och fosforcykeln, färskvattenanvändning, land-användning och kemiska föroreningar. Samtidigt använde vi 2023 mer fossila bränslen än vad vi någonsin gjort under ett år. Att ta sig an en komplex och global utmaning som omställningen till ett hållbar samhälle verkar vara otroligt svårt för vårt globala kollektiv. I detta kontext har tre saker tagit extra mycket plats för mig under året:
DIGITALA UTVECKLINGEN
Under året har jag som del av Win win Gothenburg awards jury fått sätta mig in i ämnet desinformation och hur vårt digitala landskap påverkar vårt offentliga samtal. Förr i tiden skedde våra demokratiska samtal på kyrkbacken eller torget. Sedan kom våra medier som idag regleras av både lagar och etiska råd. Idag har vårt offentliga samtal flyttat in i privatägda digitala rum vars organisationer drivs av att maxa vinst, inte av att främja det demokratiska samtalet. Vad händer då? Går det att skapa alternativa rum som har andra drivkrafter? Hur utbildar vi varandra till att vara kritiskt granskande? En sak jag lärt mig är att det är mycket kraftfullare att utbilda människor om desinformation innan man möter den än att försöka få oss att förstå att det vi gått på inte stämde i efterhand. Att det AI-genererande innehållet ökar gör att desinformationen ökar. Så hur ska vi som samhälle säkerställa att det demokratiska samtalet, som jag verkligen tror är avgörande för att genomföra en omställning, fortsätter föras och utvecklas i detta nya digitala landskap?
FÅ RESURSERNA ATT CIRKULERA
Nu händer det. Näringslivet har fått upp ögonen för att vi måste börja tänka cirkulärt kring resurser. Det bubblar av rapporter, tips, konsulter och andra aktörer som pratar cirkulär ekonomi vilket är otroligt roligt. Även bubblar det inom delområdet industriell symbios – som är temat för boken Symbios som jag och Tobias Jansson skrev 2022. Stora industrisatsningar med symbiosdelar sker runt om i landet. Extra mycket händer i norra Sverige där den billiga förnyelsebara energin attraherar. Kommuner och regioner börjar utforska sina roller för att främja industriell symbios och flertalet utlysningar av offentligt stöd för att främja symbiosutvecklingen delas ut.
Ett inspirerande samarbete under 2023 var att få vara med och stötta Polarbröds arbete att ta fram en strategi för hur de ska arbeta cirkulärt. Jag tror att fler och fler behöver sätta en strategisk plan för hur man ska lyckas med cirkulär ekonomi. Både att takta implementeringen med den förändring som steg för steg kommer (ökad efterfrågan på cirkulära produkter, lagkrav, ökade priser och minskad tillgång på råvaror, energi och vatten) och att rigga det nya så det blir en verklig del av affären. Jag tycker också det är otroligt spännande att tänka kring mat och matproduktion med cirkulära glasögon.
CIRCLE OF LIFE
Det som upptagit stora delar av min tid detta år är att jag har haft den stora ynnesten att få bli mamma. Det har förstärkt insikten om hur otroligt bra jag och min familj har det i jämförelse med majoriteten av världens barn. En nyhet som verkligen berörde mig var Aftonbladets avslöjande av barnarbete på Madagaskar där man bryter glimmer till våra batterier. Den unga mamman som satt och silade glimmer med sitt lilla barn i famnen är fortfarande med mig. Jag ifrågasätter inte att vi måste ställa om. Men får vi ställa utan att göra det på ett etiskt och inkluderande sätt?
En annan chock jag fick som nybliven mamma var hur soptunnan svämmade över av alla engångsartiklar. Det blev en utmaning att försöka hitta alternativ till engångsartiklarna och nu, några månader senare, är vi nog tillbaka till den mängd hushållsavfall vi hade innan vi fick barn. Som vanligt försöker jag göra det hållbara utan att bli rigid. Några tips är:
- Lindex menstrosor
- Babypottning tillsammans med tyg- eller komposterbara blöjor (där märket G-diapers blivit vår favorit). Gör också att barnet slutar med blöjor mycket tidigare
- Använda torklappar i tyg
- Använda tvättbara amningsinlägg
- Köpa begagnad plastad frotté och klippa den i bitar som underlägg på skötbordet
Det sista är hur stor social acceptans det finns för att se till att barnsakers liv förlängs genom att ge eller sälja dem vidare. Även om det absolut finns sammanhang och grupper där begagnat inte helt accepteras upplever jag att gruppen som cirkulerar barnsaker är betydligt mycket större än de som cirkulerar saker för oss vuxna. Roligt och inspirerande!
Läs om mina summeringar av tidigare år –2021, 2020, 2019 och 2018
Medverkar i tidningen Energi – Öppna rör för restvärme
I tidningen Energis sista nummer för 2022 bidrog jag med symbiosperspektivet kring restvärme och dess potential.
Se artikeln på sida 18-23 eller läs tidningen digitalt i sin helhet
Debattartikel – Lös energikrisen med resurser vi redan har
För två veckor sedan kom debattartikeln som jag skrivit tillsammans med Elin Bergman från Cradlenet, Tobias Jansson, Anders Wijkman, Mattias Goldmann, Anna-Kajsa Lidell och Jerker Hellström Thorsell ut i Dagens industri och Göteborgsposten.
Artikeln lyfter hur vi idag eldar för kråkorna samtidigt som vi använder mer och mer el för bland annat uppvärmning. Här kan överskottsvärme spela en stor roll. Både genom att ta till vara på – och innovera kring vår befintliga fjärrvärme och genom att koppla ihop fastigheter och industrins överskottsvärme genom symbios.
Vi föreslår att vi inte bara ska diskutera för- eller emot vindkraft eller kärnkraft utan också se hur vi kan minska behovet av ny energi genom att använde de resurser vi redan har på smartare och cirkulära sätt.
Läs hela debattartikeln:
DI artikeln – se bilden
GP artikeln (en något kortare version) – läs artikeln
Källor och extra läsning för dig som är nyfiken:
● Energipriserna i Europa kan bli höga till vintern https://www.iea.org/reports/electricity-market-report-2023 och https://sverigesradio.se/artikel/varningen-ny-gaskris-kan-sla-mot-europa
● 24 kommuner säger nej till etableringar på grund av elbrist https://sverigesradio.se/artikel/brist-pa-el-satter-stopp-for-nya-foretag-i-flera-kommuner
● El blir allt viktigare – ersätter andra energikällor https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2023/ny-prognos-el-blir-allt-viktigare-i-energisystemet/
● En beskrivning av vad cirkulär ekonomi är https://www.cradlenet.se/vad-ar-cirkular-ekonomi
● Spillvärme kan nästan täcka EUs fulla behov av värme och varmvatten https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat?utm_source=pressrelease&utm_medium=generic&utm_campaign=cf_whitepaperexcessheat
● Svensk lag stoppar företag för att ta vara på spillvärme https://www.di.se/hallbart-naringsliv/unik-svensk-lag-stoppar-energilosning-jattekorkat/
● Artikel om energi och symbios. Energy – based industrial symbiosis: a literature review for circular energy transition https://www.researchgate.net/publication/342550118_Energy-based_industrial_symbiosis_a_literature_review_for_circular_energy_transition
● Boken Symbios – om hur avfall blir resurser i den cirkulära ekonomin som beskriver hur vi kan skapa energisystem där spillvärme och annan överskottsenergi tas till vara. Författare Emma Dalväg och Tobias Jansson.
Bokens kärnbudskap summerat som filmer https://www.youtube.com/watch?v=-_INhDc1tbY&list=PLlRwXqcUYcf2QsAmmUrQsMqFzNowO5H3e
Bilder från resan med boken Symbios
I maj 2022 var min och Tobias Jonassons bok Symbios klar. Till de dryga 200 personer som förbeställt boken eller på andra sätt bidragit till den skickade vi ut bilder och uppdateringar under resans gång. För att följa vår resa så kan du se utskicken nedan
Boken provtrycks Läs utskicket
Release event och härligt mottagande av boken Läs utskicket
En summering av första året med boken, våren 2023 Läs utskicket
Tackar för 10 år i WIN WIN awards jury
Efter 10 år i WIN WIN Gothenburg sustianability awards jury och 4 år som juryns ordförande tackar jag för mig.
Det har varit en ynnest att tillsammans med kunniga och varma människor få vara med och belysa viktiga områden för att vi ska skapa en hållbar utveckling och prisa utomstående personer och organisationer för deras otroliga arbete.
Några av de fina ord jag fick i anslutning till min avgång från WIN WIN awards jury.
2023 års vinnare av WIN WIN award – Bellingcat
Temat att ”motverka desinformation” är otroligt viktigt och en värdig vinnare av 2023 års WIN WIN Gothenburg sustainability award är Bellingcat.
Så här summerar vi i prisets jury deras viktiga bidrag:
Bellingcat stands out as one of the most innovative practitioners of open-source intelligence and online journalism in the world. They have taken on the challenge of fighting disinformation, improving democratic discourse, and inspiring change that facilitates progress towards the UN Sustainable Goals 2030.
Bellingcat is an independent international collective of researchers, investigators, and citizen journalists that utilizes open-source and social media investigation to uncover the truth about crimes against humanity and conflicts worldwide. Their efforts have included revealing the true stories of the missiles that downed Malaysia Airlines Flight 17 in Ukraine and the chemical weapons used by the Syrian dictator Bashar al-Assad, identifying neo-Nazis in Charlottesville, exposing Kremlin hit teams, and finding ISIS supporters in Europe.
As journalists, Bellingcat and its founder Eliot Higgins have a special role in creating truth not only for themselves but for all of society. Their remarkable organizational transparency in the fight against disinformation inspires the next generation of journalists to improve democratic discourse.
With contributors in over 20 countries worldwide, Bellingcat operates at the intersection of advanced technology, journalism,education and transparency. Their creative methods, which combine technology with forensic research, investigations, and accountability, expose some of the gravest crimes of our times. This has given rise to a new generation of journalism that advances narratives of conflict, crime, and human rights abuses while fighting disinformation.
For their outstanding contributions in the fight against disinformation, using innovative methods to uncover critical information about urgent global issues and paving the way for a new generation of investigative journalism, the WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2023 is awarded to Bellingcat and Eliot Higgins.
Nominera till 2023 års WIN WIN award – tema Motverka desinformation
Det är sista året som jag leder Win Win awards jury och presentera mitt sista temat ”Motverka desinformation”.
Välkommen att nominera kandidater fram till 15 januari 2023
Läs mer på Win Win awards hemsida
Juryns tematext på engelska:
Digitalisation has transformed the way people interact with each other in a profound way. New technology allows us to connect with people from all over the world, share knowledge and create actions toward the future we desire. With all its facets, the internet has become crucial in grassroots movements fighting for democracy, human rights, and sustainable development. It has enabled people to raise their voices in previously impossible ways.
But there are darker and more worrying aspects of the digital conversation. Over the past years, we have seen how disinformation have the power to manipulate our image of societal events, our political discussions, and our elections. Digital platforms are being used to increase polarisation and cause intolerance of others’ opinions.
To enable more resilient and sustainable societies, we need to find ways to use the internet to benefit democracy, sustainable development and movements toward a better world, and at the same time, mitigate the risks we now see so clearly. Creating countermeasures against disinformation is vital for the functioning of our modern public discourse.
The theme for WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2023 is therefore Fighting Disinformation. The award welcomes nominations of persons or organisations that effectively have taken on the challenge to fight disinformation, have improved the democratic discourse and created change that will inspire others, thereby facilitating the work to reach the UN Sustainable Goals 2030.
Filmer – Grundkurs i industriell symbios
Innovatum Sience park tillsammans med Sotenäs Symbioscentrum tog under 2022 fram en kortserie filmer om grunden i industriell symbios
De fem filmerna handlar om:
- Industriell symbios: Vad och varför?
- Industriell symbios: Sotenäs symbioscentrum
- Industriell symbios: Material
- Industriell symbios: Energi
- Industriell symbios: Vatten
Vägen ut! kooperativen 20 år och pris
Vägen ut! kooperativen är ett socialt företag. I 20 år har de skapat arbetstillfällen för personer långt ifrån arbetsmarknaden.
Som del av sitt 20 års firande delades priser ut till personer som på olika sätt har bidragit till deras resa där jag var en av flera.
Vägen ut! kooperativen är modiga och det har varit en ära att arbeta tillsammans med dem kring deras miljömässiga hållbarhetsarbete. Exempelvis har dom varit först i Sverige använde hållbarhetsredovisningen ECG-bokslutet och tagit fram det fina varumärket Hållbart från Vägen ut! för att ge ett par exempel. Läs mer