Under resan ”Vägen ut! goes green” har företaget Vägen ut! arbetat med flera aspekter av hållbarhet. Ett område som arbetats vidare med under 2017 är mat- och textilprodukter som verksamheterna Kajskjul 46, Karins Döttrar, Ängås café och trädgård och Lärjeåns café och trädgårdar producerar.
Jag har processlett arbetet i samverkan med designers. Prototyper av mat från råvaror som annars skulle slängas (vilda växter, överbliven frukt mm) och textila produkter från återanvänt material tagits fram. Under våren 2018 finns en första kollektion ute.
Jag tror mycket på att sociala företag har en roll att fylla i en cirkulär ekonomi. De har arbetskraft att sortera och återanvända materialflöden som de stora aktörerna och de framtida industriella processerna tycker är för små. Då återanvändning har mycket mindre miljöpåverkan än återvinning och textilier idag återanvänds- och återvinns till väldigt begränsad grad finns här en stor outnyttjad potential.