2015 genomförde Vägen ut! kooperativen ett ECG-bokslut (hållbarhetsbokslut) tillsammans med Emma som visade att verksamheten var väldigt bra på social hållbarhet, samtidigt som det fanns utvecklingspotential i miljöarbetet. Dryga två år senaste har inte bara affärsidén förändrats, ledningssystem och rutiner uppdaterats utan också verksamhetens restauranger och trädgårdar KRAV-certifierats.
En KRAV-certifiering är en kvalitetsmarkör som visar att verksamheten köper in ekologiska varor, miljömärkta rengöringsmedel, energieffektiviserar och har koll på sina kemikalier och sitt avfall. Varje år granskas man av KRAVs revisorer och 10% av alla verksamheter besöks varje år av oanmälda revisorer för extra granskning.
KRAV för restauranger finns i tre nivåer där en stjärna visar att man har 25% eller minst 15 basprodukter ekologiskt, två stjärnor visar att man har minst 50% ekologiskt och tre stjärnor visar att man har minst 90% ekologiska produkter (baserat på kr).
KRAV-certifieringen för odling av grönsaker betyder att jorden inte odlats konventionellt på två år, att alla inköp som fröer, jord mm är ekologiskt, att man inte gödslar med konstgödsel. Samtidigt skall anläggningen ha ett systematiskt energieffektiviseringsarbete, chaufförer vara utbildade inom eco-driving, alla rengöringsmedel vara miljömärkta, avfall hanteras på ett korrekt sätt och kemikalier fasas ut.
Emmas roll under KRAV-certifieringen har varit att finnas som stöd för verksamheterna genom certifieringen och ta fram ett systemiskt arbetssätt som idag är ett processstöd i Vägen ut!s ledningssystem med lathundar, checklistor och rutiner.