Över 100 000 nya jobb, 3 % BNP ökning och nästan 70% koldioxidminskning till 2030. Det är vad Anders Wijkman och Kristian Skånberg förutspår om Sverige ställer om mot en cirkulär ekonomi med fokus på att:
- Öka mängden förnyelsebar energi
- Energieffektivisera
- Skapa en materialeffektiv, cirkulär och funktionsbaserad ekonomi (köpa funktion och tjänst istället för produkt)
I en rapport till Romklubben testar Wijkman och Skånberg scenariot att Sverige tar steg inom de tre ovan fokusområdena för att gå mot en cirkulär ekonomi. Resultatet, menar författarna, blir jobb och ekonomisk- och miljömässig nytta.
Tillsammans med miljöekonom Anna Wikström, miljöekonom Anna Mellin och hållbarhetskonsult Johanna Lindblad har Emma läst och analyserat rapporten. En lättläst rapport riktad till beslutsfattare. Även om rapporten saknar fullständiga källanvisningar och inte går på djupet hur de iscensatt framtidsscenariot siffrorna bygger på, har de tagit fram en lång rad tydliga styrmedel som kan bidra till en omställning av en cirkulär ekonomi så som:
- Ta bort moms från återvunnet och återanvänt material
- Ta bort/minska skatt på förnyelsebara resurser inklusive arbetskraft
- Öka skatt på ändliga resurser så som fossila bränslen och avfall
- Skärpa EU lagstiftning och direktiv kring avfall, återvinning och återanvändning med fokus på att att minska användning av jungfruliga material vars utvinning skapar stor miljöpåverkan, förbjuda öppna soptippar och minska matavfall.